sme.acba.am
Ինչպես սկսել բիզնեսը
Բիզնես ձեվանմուշներ
Բիզնեսի կառավարում
ՖԻՆԱՆՍԱԿԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒՄ
ՄԱՐԴԿԱՅԻՆ ՌԵՍՈՒՐՍՆԵՐԻ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒՄ
ԻՐԱՎԱԿԱՆ ԴԱՇՏ
ԱՊԱՀՈՎԱԳՐՈՒԹՅՈՒՆ
Մարքեթինգ եվ վաճառք
Բիզնեսի թվայնացում
Թվային բիզնես
Ամպային տեխնոլոգիաներ
ՓՄՁ-ների հիմնական ՏՏ պահանջները
Բարերի հիմնական ձևաչափերը
(1)
1.0

Բար բացելու հիմնական դրույթներին և կարևոր կետերին ծանոթանալուց հետո, պետք է որոշել բարի ձևաչափը: Բարի ձևաչափից է կախված լինելու տարածքի ընտրությունը, հաշվի առնելով տեղակայումը և հարմարությունների առկայությունը, թիրախային շուկայի սահմանումը, մենյուն, ընդհուպ մինչև բիզնեսի կազմակերպաիրավական ձևի ընտրությունը և հետագա քայլերի պլանավորումը:

Տարբեր երկրներում բարերը դասակարգվում են տարբեր կերպ: Ըստ «Բարմենների միջազգային ասոցիացիա»-ի բարերը, որոնք առանձին հաստատություն են հանդիսանում, կամ գտնվում են ռեստորանային համալիրում, սակայն առանձին սրահում, լինում են հետևյալ տեսակների՝

  • Գաստրո բար /Գրիլ բար/. Ի համեմատ այն բարերի, որոնք պարզապես մատուցում են հեշտ պատրաստվող ուտեստներ և շեշտը դնում են խմիչքի տեսականու վրա, գաստրո բարերում սննդի մատուցումը նույնքան կարևորված է, որքան խմիչքինը: Ի տարբերություն սրճարանի, գաստրոբարում հիմնականում մասնագիտանում են խմիչքի հետ զուգակցվող ուտեսների վրա և ճաշացանկը համեմատաբար ավելի սահմանափակ է լինում: Ճաշացանկի հիմնական մասը կազմում են դասական ուտեստները, սակայն յուրաքանչյուր գաստրո բար պետք է տարբերվի յուրահատուկ ճաշատեսակով, որը ներկայացվում է շեֆ խոհարարի կողմից: Գաստրո բարերում ներկայացված են լինում զանազան ալկոհոլային ըմպելիքներ և կոկտեյլներ տարբեր ճաշակի անձանց համար: Հատկապես հանգստյան և տոն օրերին գաստրո բարերը լիարժեք չեն համարվի առանց զվարճալի երեկոների, մրցույթների, պարերի և կենդանի երաժշտության: Եթե ցանկանում եք Ձեր այցելուները ոչ միայն ուրախ ժամանակ անցկացնեն, այլ նաև համեղ սնվեն, ապա ընտրեք գաստրո բար բացելու գաղափարը:
  • Գարեջրի բարերը կամ պարզապես փաբերը մեր օրերում լայն տարածում են գտել, ոնդ որում որոշ դեպքերում հաստատությունները ունենում են սեփական գարեջրի արտադրություն, կամ պարզապես մատուցում են այլ արտադրողների գարեջրի տեսականին: Գարեջրատներին և փաբերին բնորոշ է փայտյա կահույքը և բարի կանգնակը (ռուս. Стойка): Գարեջրատների առանձնահատկություններից է նաև գարեջրի մեծ տեսականին, որը ներկայացված է լինում բարի կանգնակի ետնամասում՝ գարեջուր լցնող սարքերի միջոցով, որտեղից մատակարարվում է գարեջուրը: Խոհանոցի առաջարկած ճաշատեսակները հիմնականում սահմանափակվում են սենդվիչներով և մի քանի դասական տաք ուտեստներով: Նման հաստատությունների ճաշացանկում մեծ տեղ են զբաղեցնում գարեջրի հետ մատուցվող խորտիկները: Փոքր փաբերում հաճախ ջերմ մթնոլորտ է ստեղծում հաստատության սեփականատերը, ով անձամբ է ողջունում և ուղեկցում այցելուներին:
  • Կոկտեյլ բարերը Երևանում համեմատաբար նոր զարգացող բարի տեսակներից են: Դրանք հիմնականում մասնագիտացած են հենց կոկտեյլների պատրաստման և յուրօրինակ մատուցման մեջ: Որոշ դեպքերում կոկտեյլ բարերում նույնիսկ բացառում են գարեջրի կամ գինու տեսականու առկայությունը, կենտրոնանալով միայն բարձր ալկոհոլային խմիչքների վրա: Կոկտեյլ բարերում մատուցում են ինչպես դասական, այնպես էլ հատուկ կոկտեյլներ (special cocktails), որոնք, հավանաբար, չեն կարող պատրաստել այլ հաստատություններում՝ տեղում պատրաստվող յուրահատուկ բաղադրիչների շնորհիվ: Այդ պատճառով շատ կարևոր է պրոֆեսիոնալ բարմենի ընտրությունը, ով ըստ էության կազմելու է Ձեր հատուկ կոկտեյլների մենյուն և լինելու է հենց այն գործոնը, որի համար հաճախորդները ընտրելու են Ձեր կոկտեյլ բարը:
  • Գինու բարում, հաճախորդները հնարավորություն ունեն համտեսել գինու տարբեր տեսակներ: Գինու բարերի սեփականատերերը պետք է անդադար համալրեն իրենց տեսականին նոր և շուկայում մեծ պահանջարկ վայելող գինու տեսակներով: Առաջին հերթին պետք է ունենալ գինու մեծ մառան, քանի որ գինին հատուկ «վերաբերմունք» և պահպանման պայմաններ է պահանջում:

Այսպիսի հաստատությունների ճաշացանկում տաք ուտեստներ հիմնականում չեն ներառվում, քանի որ այստեղ այցելելու հիմնական նպատակը ոչ թե ճաշելն է, այլ գինու, պանրի և մսի տեսականու շուրջ երեկոն վայելելը և լիցքաթափվելը: Եթե որոշել եք գինու բար բացել, ապա անպայման պետք է նախատեսել հատուկ աշխատակից՝ սոմելյե, ով կկարողանա ճիշտ խորհուրդներ տալ գինիների ընտրության հարցում:

  • Սպորտ բարեր հիմնականում այցելում են մարզասերները: Ամբողջ աշխարհում անդադար աճում է սպորտի նկատմամբ հետաքրքրությունը: Սպորտ բարերում մարդիկ կարող են հետևել իրենց սիրելի մարզական հանդիպումներին, օգտվել գարեջրի և խմիչքների տեսականուց և խոհանոցից: Այն պետք է հագեցած լինի հատուկ էկրաններով և տեխնիկայով, որոնք կապահովեն տեսանելիություն բարի ցանկացած անկյունից և լինի հարմարավետ, որպեսզի դառնա սպորտային խաղերը դիտելու և լավ ժամանակ անցկացնելու համար լավագույն վայր:
  • Լաունջ բարը հանգիստ և հարմարավետ վայր է, թույլ լուսավորության և հանգիստ երաժշտության ուղեկցությամբ, որտեղ այցելուներին առաջարկվում է տարատեսակ խմիչքներ և դասական ուտեստներ:
  • Դիսկո բար հիմնելիս առաջին հերթին պետք է ունենալ լավ ձայնային տեխնիկա, պարահրապարակ և գեղեցիկ լուսային էֆֆեկտներ: Այստեղ սպասարկման մեխանիզմը պետք է մաքսիմալ ավտոմատացված լինի: Այցելուներին կարելի է առաջարկել հայտնի կոկտեյլներ, ալկոհոլային խմիչքներ և դասական նախուտեստներ: Այսպիսի վայրերում պարը համարվում է հաճախորդների այցելության հիմնական նպատակը: Հաճախ բարի կանգնակի մոտ բացակայում են աթոռները, որպեսզի յուրաքանչյուր այցելու հանգիստ մոտենա և վերցնի իր պատվիրված խմիչքը:

Բարի տեսակը

Խոհանոց

Երաժշտություն

Գտնվելու վայլ

Գաստրո Բար

Հիմնական և շեֆ խոհարարի կողմից առաջարկվող հատուկ ուտեստներ

Տոներին և հանգստյան օրերին ակտիվ երեկոներ բարձր, հաճախ նաև կենդանի, երաժշտության ուղեկցությամբ

Քաղաքի կենտրոնական հատվածներում

Գարեջրի բար / փաբ

Դասական մի քանի ուտեստներ և գարեջրի հետ մատուցվող բազմաթիվ խորտիկներ

Գարեջրատներում երաժշտական երեկոներ բենդերի ներկայությամբ, իսկ փաբերում հիմնականում ակումբային երաժշտություն

Բնակելի տարածքներից հեռու, հիմնականում նկուղային հարկերում, որոնց վերևի հարկերը զբաղեցված են ոչ բնակելի տարածքներով

Կոկտեյլ բար

Դասական ուտեստներ, սենդվիչներ, հեշտ ու արագ պատրաստվող կերակրատեսակներ

Հանգիստ և ֆոնային երաժշտություն

Բնակելի տարածքներին մոտ, շենքերի առաջին կամ կիսանկուղային հարկերում, հյուրանոցների կամ բիզնես կենտրոնների վերին հարկերում՝ հաճախ նաև բացօթյա

Գինու բար

Գինու համար նախատեսված սառը խորտիկներ՝ պանրի ափսե և մսի տեսականի

Հանգիստ և դասական երաժշտություն

Քաղաքի կենտրոնական հատվածներում

Սպորտ բար

Դասական ուտեստներ, սենդվիչներ, գարեջրի հետ մատուցվող բազմաթիվ խորտիկներ

Երաժշտության բացակայություն, քանի որ հիմնականում մարզախաղերի դիտում է իրականացվում

Բնակելի տարածքներից հեռու

Լաունջ բար

Հիմնականում միայն խմիչքներ

Դասական, հանգիստ և ցածր երաժշտություն

Հյուրանոցների կամ գիշերային ակումբների առաջին հարկերում կամ առանձին հատվածներում

Դիսկո բար

Դասական նախուտեստներ

Բարձր ակումբային երաժշտություն

Առանձին շինություններում կամ առևտրի կենտրոնների, հյուրանոցների և բիզնես կենտրոնների վերջին հարկերում

Հայաստանում, ներկայումս կարելի է հանդիպել տարբեր ձևաչափերի և ոճերի բարերի: Որոշ դեպքերում հանդիպում են նաև վերը թվարկված ձևաչափերի համակցությամբ բարեր: Օրինակ՝ տեղական փաբերում մատուցվող գարեջրի մեծ տեսականու հետ մեկտեղ, հնարավոր է նաև փորձել կոկտեյներ և նաև պարել, նույնիսկ շատ փոքր տարածքում և լուսային էֆֆեկտների բացակայության դեպքում:

Ձևաչափը որոշելուց հետո, ժամանակն է անցում կատարել բարի բացման աշխատանքների մյուս փուլին՝ համապատասխան վայրի և տարածքի ընտրությանը:

Բար բացելու հիմնական դրույթներին և կարևոր կետերին ծանոթանալուց հետո, պետք է որոշել բարի ձևաչափը: Բարի ձևաչափից է կախված լինելու տարածքի ընտրությունը, հաշվի առնելով տեղակայումը և հարմարությունների առկայությունը, թիրախային շուկայի սահմանումը, մենյուն, ընդհուպ մինչև բիզնեսի կազմակերպաիրավական ձևի ընտրությունը և հետագա քայլերի պլանավորումը:


Տարբեր երկրներում բարերը դասակարգվում են տարբեր կերպ: Ըստ «Բարմենների միջազգային ասոցիացիա»-ի բարերը, որոնք առանձին հաստատություն են հանդիսանում, կամ գտնվում են ռեստորանային համալիրում, սակայն առանձին սրահում, լինում են հետևյալ տեսակների՝


  • Գաստրո բար /Գրիլ բար/. Ի համեմատ այն բարերի, որոնք պարզապես մատուցում են հեշտ պատրաստվող ուտեստներ և շեշտը դնում են խմիչքի տեսականու վրա, գաստրո բարերում սննդի մատուցումը նույնքան կարևորված է, որքան խմիչքինը: Ի տարբերություն սրճարանի, գաստրոբարում հիմնականում մասնագիտանում են խմիչքի հետ զուգակցվող ուտեսների վրա և ճաշացանկը համեմատաբար ավելի սահմանափակ է լինում: Ճաշացանկի հիմնական մասը կազմում են դասական ուտեստները, սակայն յուրաքանչյուր գաստրո բար պետք է տարբերվի յուրահատուկ ճաշատեսակով, որը ներկայացվում է շեֆ խոհարարի կողմից: Գաստրո բարերում ներկայացված են լինում զանազան ալկոհոլային ըմպելիքներ և կոկտեյլներ տարբեր ճաշակի անձանց համար: Հատկապես հանգստյան և տոն օրերին գաստրո բարերը լիարժեք չեն համարվի առանց զվարճալի երեկոների, մրցույթների, պարերի և կենդանի երաժշտության: Եթե ցանկանում եք Ձեր այցելուները ոչ միայն ուրախ ժամանակ անցկացնեն, այլ նաև համեղ սնվեն, ապա ընտրեք գաստրո բար բացելու գաղափարը:
  • Գարեջրի բարերը կամ պարզապես փաբերը մեր օրերում լայն տարածում են գտել, ոնդ որում որոշ դեպքերում հաստատությունները ունենում են սեփական գարեջրի արտադրություն, կամ պարզապես մատուցում են այլ արտադրողների գարեջրի տեսականին: Գարեջրատներին և փաբերին բնորոշ է փայտյա կահույքը և բարի կանգնակը (ռուս. Стойка): Գարեջրատների առանձնահատկություններից է նաև գարեջրի մեծ տեսականին, որը ներկայացված է լինում բարի կանգնակի ետնամասում՝ գարեջուր լցնող սարքերի միջոցով, որտեղից մատակարարվում է գարեջուրը: Խոհանոցի առաջարկած ճաշատեսակները հիմնականում սահմանափակվում են սենդվիչներով և մի քանի դասական տաք ուտեստներով: Նման հաստատությունների ճաշացանկում մեծ տեղ են զբաղեցնում գարեջրի հետ մատուցվող խորտիկները: Փոքր փաբերում հաճախ ջերմ մթնոլորտ է ստեղծում հաստատության սեփականատերը, ով անձամբ է ողջունում և ուղեկցում այցելուներին:
  • Կոկտեյլ բարերը Երևանում համեմատաբար նոր զարգացող բարի տեսակներից են: Դրանք հիմնականում մասնագիտացած են հենց կոկտեյլների պատրաստման և յուրօրինակ մատուցման մեջ: Որոշ դեպքերում կոկտեյլ բարերում նույնիսկ բացառում են գարեջրի կամ գինու տեսականու առկայությունը, կենտրոնանալով միայն բարձր ալկոհոլային խմիչքների վրա: Կոկտեյլ բարերում մատուցում են ինչպես դասական, այնպես էլ հատուկ կոկտեյլներ (special cocktails), որոնք, հավանաբար, չեն կարող պատրաստել այլ հաստատություններում՝ տեղում պատրաստվող յուրահատուկ բաղադրիչների շնորհիվ: Այդ պատճառով շատ կարևոր է պրոֆեսիոնալ բարմենի ընտրությունը, ով ըստ էության կազմելու է Ձեր հատուկ կոկտեյլների մենյուն և լինելու է հենց այն գործոնը, որի համար հաճախորդները ընտրելու են Ձեր կոկտեյլ բարը:
  • Գինու բարում, հաճախորդները հնարավորություն ունեն համտեսել գինու տարբեր տեսակներ: Գինու բարերի սեփականատերերը պետք է անդադար համալրեն իրենց տեսականին նոր և շուկայում մեծ պահանջարկ վայելող գինու տեսակներով: Առաջին հերթին պետք է ունենալ գինու մեծ մառան, քանի որ գինին հատուկ «վերաբերմունք» և պահպանման պայմաններ է պահանջում:

Այսպիսի հաստատությունների ճաշացանկում տաք ուտեստներ հիմնականում չեն ներառվում, քանի որ այստեղ այցելելու հիմնական նպատակը ոչ թե ճաշելն է, այլ գինու, պանրի և մսի տեսականու շուրջ երեկոն վայելելը և լիցքաթափվելը: Եթե որոշել եք գինու բար բացել, ապա անպայման պետք է նախատեսել հատուկ աշխատակից՝ սոմելյե, ով կկարողանա ճիշտ խորհուրդներ տալ գինիների ընտրության հարցում:


  • Սպորտ բարեր հիմնականում այցելում են մարզասերները: Ամբողջ աշխարհում անդադար աճում է սպորտի նկատմամբ հետաքրքրությունը: Սպորտ բարերում մարդիկ կարող են հետևել իրենց սիրելի մարզական հանդիպումներին, օգտվել գարեջրի և խմիչքների տեսականուց և խոհանոցից: Այն պետք է հագեցած լինի հատուկ էկրաններով և տեխնիկայով, որոնք կապահովեն տեսանելիություն բարի ցանկացած անկյունից և լինի հարմարավետ, որպեսզի դառնա սպորտային խաղերը դիտելու և լավ ժամանակ անցկացնելու համար լավագույն վայր:
  • Լաունջ բարը հանգիստ և հարմարավետ վայր է, թույլ լուսավորության և հանգիստ երաժշտության ուղեկցությամբ, որտեղ այցելուներին առաջարկվում է տարատեսակ խմիչքներ և դասական ուտեստներ:
  • Դիսկո բար հիմնելիս առաջին հերթին պետք է ունենալ լավ ձայնային տեխնիկա, պարահրապարակ և գեղեցիկ լուսային էֆֆեկտներ: Այստեղ սպասարկման մեխանիզմը պետք է մաքսիմալ ավտոմատացված լինի: Այցելուներին կարելի է առաջարկել հայտնի կոկտեյլներ, ալկոհոլային խմիչքներ և դասական նախուտեստներ: Այսպիսի վայրերում պարը համարվում է հաճախորդների այցելության հիմնական նպատակը: Հաճախ բարի կանգնակի մոտ բացակայում են աթոռները, որպեսզի յուրաքանչյուր այցելու հանգիստ մոտենա և վերցնի իր պատվիրված խմիչքը:


Բարի տեսակը

Խոհանոց

Երաժշտություն

Գտնվելու վայլ

Գաստրո Բար

Հիմնական և շեֆ խոհարարի կողմից առաջարկվող հատուկ ուտեստներ

Տոներին և հանգստյան օրերին ակտիվ երեկոներ բարձր, հաճախ նաև կենդանի, երաժշտության ուղեկցությամբ

Քաղաքի կենտրոնական հատվածներում

Գարեջրի բար / փաբ

Դասական մի քանի ուտեստներ և գարեջրի հետ մատուցվող բազմաթիվ խորտիկներ

Գարեջրատներում երաժշտական երեկոներ բենդերի ներկայությամբ, իսկ փաբերում հիմնականում ակումբային երաժշտություն

Բնակելի տարածքներից հեռու, հիմնականում նկուղային հարկերում, որոնց վերևի հարկերը զբաղեցված են ոչ բնակելի տարածքներով

Կոկտեյլ բար

Դասական ուտեստներ, սենդվիչներ, հեշտ ու արագ պատրաստվող կերակրատեսակներ

Հանգիստ և ֆոնային երաժշտություն

Բնակելի տարածքներին մոտ, շենքերի առաջին կամ կիսանկուղային հարկերում, հյուրանոցների կամ բիզնես կենտրոնների վերին հարկերում՝ հաճախ նաև բացօթյա

Գինու բար

Գինու համար նախատեսված սառը խորտիկներ՝ պանրի ափսե և մսի տեսականի

Հանգիստ և դասական երաժշտություն

Քաղաքի կենտրոնական հատվածներում

Սպորտ բար

Դասական ուտեստներ, սենդվիչներ, գարեջրի հետ մատուցվող բազմաթիվ խորտիկներ

Երաժշտության բացակայություն, քանի որ հիմնականում մարզախաղերի դիտում է իրականացվում

Բնակելի տարածքներից հեռու

Լաունջ բար

Հիմնականում միայն խմիչքներ

Դասական, հանգիստ և ցածր երաժշտություն

Հյուրանոցների կամ գիշերային ակումբների առաջին հարկերում կամ առանձին հատվածներում

Դիսկո բար

Դասական նախուտեստներ

Բարձր ակումբային երաժշտություն

Առանձին շինություններում կամ առևտրի կենտրոնների, հյուրանոցների և բիզնես կենտրոնների վերջին հարկերում



Հայաստանում, ներկայումս կարելի է հանդիպել տարբեր ձևաչափերի և ոճերի բարերի: Որոշ դեպքերում հանդիպում են նաև վերը թվարկված ձևաչափերի համակցությամբ բարեր: Օրինակ՝ տեղական փաբերում մատուցվող գարեջրի մեծ տեսականու հետ մեկտեղ, հնարավոր է նաև փորձել կոկտեյներ և նաև պարել, նույնիսկ շատ փոքր տարածքում և լուսային էֆֆեկտների բացակայության դեպքում:


Ձևաչափը որոշելուց հետո, ժամանակն է անցում կատարել բարի բացման աշխատանքների մյուս փուլին՝ համապատասխան վայրի և տարածքի ընտրությանը:

2020-01-23 15:11:53
Ձեզ կարող է նաև հետաքրքրել
ԱՌԱՋԻԿԱ Դասընթացներ
Թեմա`
Ծախսերի վերահսկողություն
Դասընթացի մեկնարկ`
Մարտ 26, 2020
ԱՌԱՋԻԿԱ Դասընթացներ
Թեմա`
Ֆինանսական որոշումների կայացում
Դասընթացի մեկնարկ`
Մարտ 27, 2020
Արևիկ Ղարիբյան
Դեսիգուալ
Չունենալով հագուստի վաճառքի ոլորտում փորձ և փոխարենն ունենալով սեփական բիզնեսն ունենալու և գեղեցիկը մարդկանց ներկայացնելու մեծ ձգտում՝ Արևիկի նախաձեռնությամբ Երևանում բացվեց Դեսիգուալ ապրանքանիշի առաջին խանութը: