sme.acba.am
Ինչպես սկսել բիզնեսը
Բիզնես ձեվանմուշներ
Բիզնեսի կառավարում
ՖԻՆԱՆՍԱԿԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒՄ
ՄԱՐԴԿԱՅԻՆ ՌԵՍՈՒՐՍՆԵՐԻ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒՄ
ԻՐԱՎԱԿԱՆ ԴԱՇՏ
ԱՊԱՀՈՎԱԳՐՈՒԹՅՈՒՆ
Մարքեթինգ եվ վաճառք
Բիզնեսի թվայնացում
Թվային բիզնես
Ամպային տեխնոլոգիաներ
ՓՄՁ-ների հիմնական ՏՏ պահանջները
Բար: Ինչպե՞ս սկսել
(2)
2.0

Մտածում ե՞ք բացել սեփական բարը: Իսկ ե՞րբ նախաձեռնել գաղափարի իրականացումը:

Երբ բնակչության եկամուտները աճում են և երկիրը գտնվում է տնտեսական զարգացման փուլում, ճիշտ ժամանակն է բար բացել: Հաջողված աշխատանքային օրվա ավարտին մարդկանց մեծամասնությունը շտապում է հանդիպել ընկերներին, սիրելիին կամ պարզապես միայնակ ցանկանում է այցելել բար՝ լիցքաթափվելու և որոշ ժամանակով առօրյա հոգսերից կտրվելու նպատակով: Բնակչության վճարունակության աճը ուղղակի ազդեցություն ունի բարի հաճախելիության ցուցանիշի աճի վրա, ինչը հնարավորություն է տալիս նոր բացված բարին՝ զբաղեցնել իր դիրքերը զարգացող շուկայում՝ օգտվելով բարենպաստ պայմաններից:

Ցանկացած բիզնես սկսելիս էական է կարողանալ օգտվել շուկայում ստեղծված իրավիճակից, նույնիսկ այնպիսի արտաքին իրավիճակից, որն առաջին հայացքից կարող է վանել, ինչպիսին է ճգնաժամը: Պետք չէ զարմանալ, քանզի մրցակիցների շուկան լքելու հետ մեկտեղ, ստեղծվում է հնարավորություն. ձեռք բերել համապատասխան տարածք՝ վարձակալության ցածր վճարով, ինչպես նաև վերավաճառքի արդյունքում հարմար գնով գնել կահույք և անհրաժեշտ սարքավորումներ: Այս շրջանում բավականին հեշտ կգտնեք հարմար տարածք հարմար արժեքով:

Մենք միասին կքննարկենք բարի բացման հիմնական քայլերը. տարածքի որոնում, կազմակերպչական հարցերի քննարկում, թղթաբանության ուսումնասիրում, մարդկանց՝ անձնակազմի և հաճախորդների հետ աշխատելաձևեր, սկզբնական ներդրումների չափի հաշվարկում:

Բարի և ռեստորանի/սրճարանի տարբերությունը:

Նախ և առաջ, հարկ է հասկանալ բարի և ռեստորանի կամ սրճարանի էական տարբերությունները:

  • Աշխատակիցների քիչ քանակ. Բարմենը կարող է միաժամանակ սպասարկել ավելի շատ հաճախորդների քան մատուցողը:
  • Փոքր տարածք. Բարի ավելի փոքր տարածքը կարող է սպասարկել նույնքան հաճախորդների, որքան ռեստորանի կամ սրճարանի ավելի մեծ տարածքը, շնորհիվ բարի սեղանիկի (կանգնակ, ռուս. стойка) առկայության:
  • Խոհանոցի բացակայություն. Ճաշացանկի մեջ կարելի է ներառել առանց բարդ սարքավորումների պատրաստվող կամ պատրաստի ուտեստներ, համագործակցել մոտակա սրճարաններից մեկի հետ, իսկ հիմնական եկամուտը ստանալ ըմպելիքների վաճառքից: Բար բացելու երկու մոտեցում:
Դժվար և ծախսատար Հեշտ և քիչ ծախսատար
Առաջին հերթին որոշել բարի ձևաչափը և սահմանել հաճախորդների նախընտրելի սեգմենտը, այնուհետև գտնել կոնցեպտին և սեգմենտին համապատասխան տարածք: Առաջին հերթին գտնել հարմար տարածք, որը արդեն համապատասխանեցված կլինի բարի ձևաչափին (նախկին/ փակված մեկ այլ բարի տարածք), այնուհետև այդ տարածքին համապատասխան որոշել ձևաչափը և սահմանել թիրախային շուկան:

Իրավական դաշտ:

Բար բացելիս ամենաառաջին և կարևոր գործը օրենսդրության ուսումնասիրումն է, որպեսզի խուսափեք տուգանքներից և չդադարեցնեք բարի գործունեությունը անմիջապես բացվելուց հետո: Հանրային սննդի կետ բացելիս պարտադիր պետք է մանրամասն ուսումնասիրել ստորև ներկայացված օրենքները:

  1. Սպառողների իրավունքների պաշտպանության մասին ՀՀ օրենք
  2. Սննդի ապահովման ծառայություններին ներկայացվող պահանջների տեխնիկական կանոնակարգը հաստատելու մասին ՀՀ օրենք
  3. Համայնքի տարածքում առևտրի, հանրային սննդի ժամը 24.00-ից հետո աշխատելու թույլտվություն տալու մասին ՀՀ օրենք
  4. Հանրային սննդի կազմակերպություններին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ:
  5. Երևան քաղաքի տարածքում հանրային սննդի կազմակերպման և իրացման լիցենզիաների տրման կարգը
  6. ՀՀ տարածքում ալկոհոլային խմիչքների մանրածախ վաճառքի և հանրային սննդի կազմակերպման լիցենզիաների տրման կարգի մասին
  7. Հանրային սննդի կազմակերպման կանոններ
  8. Երևան համայնքում տեղական տուրքերի 2019 թվականի դրույքաչափերը սահմանելու մասին օրենքը

Ցանկալի է ձեռքի տակ ունենալ բոլոր առնչվող օրենքները, որպեսզի բարի բացման յուրաքանչյուր փուլում մանրակրկիտ ուսումնասիրել օրենքի պահանջները:

Բարի եկամտի աղբյուրները:

Հիմնական եկամուտը ստացվում է ըմպելիքների վաճառքից և խոհանոցի առկայության դեպքում՝ խոհանոցից: Սակայն կան լրացուցիչ ծառայություններ, որոնք կարող են եկամտի աղբյուր հանդիսանալ: Օրինակ՝ կարող եք այնպես նախագծել հիմնական սրահը, որ հետագայում ցերեկային կամ առավոտյան ժամերին վարձակալության հանձնեք, որպես հանդիպումների սրահ կամ ինտելեկտուալ խաղերի երեկոներ կազմակերպելու նպատակով: Կարող եք գովազդման համար եկամուտներ ստանալ մատակարարներից, նրանց արտադրանքը Ձեր մոտ ցուցադրելու դիմաց /զովացուցիչ ըմպելիքներ, ծխախոտ, ոգելից ըմպելիքներ և այլն/:

Բար բացելու հիմնական քայլերն են.










Մտածում ե՞ք բացել սեփական բարը: Իսկ ե՞րբ նախաձեռնել գաղափարի իրականացումը:


Երբ բնակչության եկամուտները աճում են և երկիրը գտնվում է տնտեսական զարգացման փուլում, ճիշտ ժամանակն է բար բացել: Հաջողված աշխատանքային օրվա ավարտին մարդկանց մեծամասնությունը շտապում է հանդիպել ընկերներին, սիրելիին կամ պարզապես միայնակ ցանկանում է այցելել բար՝ լիցքաթափվելու և որոշ ժամանակով առօրյա հոգսերից կտրվելու նպատակով: Բնակչության վճարունակության աճը ուղղակի ազդեցություն ունի բարի հաճախելիության ցուցանիշի աճի վրա, ինչը հնարավորություն է տալիս նոր բացված բարին՝ զբաղեցնել իր դիրքերը զարգացող շուկայում՝ օգտվելով բարենպաստ պայմաններից:


Ցանկացած բիզնես սկսելիս էական է կարողանալ օգտվել շուկայում ստեղծված իրավիճակից, նույնիսկ այնպիսի արտաքին իրավիճակից, որն առաջին հայացքից կարող է վանել, ինչպիսին է ճգնաժամը: Պետք չէ զարմանալ, քանզի մրցակիցների շուկան լքելու հետ մեկտեղ, ստեղծվում է հնարավորություն. ձեռք բերել համապատասխան տարածք՝ վարձակալության ցածր վճարով, ինչպես նաև վերավաճառքի արդյունքում հարմար գնով գնել կահույք և անհրաժեշտ սարքավորումներ: Այս շրջանում բավականին հեշտ կգտնեք հարմար տարածք հարմար արժեքով:


Մենք միասին կքննարկենք բարի բացման հիմնական քայլերը. տարածքի որոնում, կազմակերպչական հարցերի քննարկում, թղթաբանության ուսումնասիրում, մարդկանց՝ անձնակազմի և հաճախորդների հետ աշխատելաձևեր, սկզբնական ներդրումների չափի հաշվարկում:


Բարի և ռեստորանի/սրճարանի տարբերությունը:


Նախ և առաջ, հարկ է հասկանալ բարի և ռեստորանի կամ սրճարանի էական տարբերությունները:


  • Աշխատակիցների քիչ քանակ. Բարմենը կարող է միաժամանակ սպասարկել ավելի շատ հաճախորդների քան մատուցողը:
  • Փոքր տարածք. Բարի ավելի փոքր տարածքը կարող է սպասարկել նույնքան հաճախորդների, որքան ռեստորանի կամ սրճարանի ավելի մեծ տարածքը, շնորհիվ բարի սեղանիկի (կանգնակ, ռուս. стойка) առկայության:
  • Խոհանոցի բացակայություն. Ճաշացանկի մեջ կարելի է ներառել առանց բարդ սարքավորումների պատրաստվող կամ պատրաստի ուտեստներ, համագործակցել մոտակա սրճարաններից մեկի հետ, իսկ հիմնական եկամուտը ստանալ ըմպելիքների վաճառքից: Բար բացելու երկու մոտեցում:

Դժվար և ծախսատար Հեշտ և քիչ ծախսատար
Առաջին հերթին որոշել բարի ձևաչափը և սահմանել հաճախորդների նախընտրելի սեգմենտը, այնուհետև գտնել կոնցեպտին և սեգմենտին համապատասխան տարածք: Առաջին հերթին գտնել հարմար տարածք, որը արդեն համապատասխանեցված կլինի բարի ձևաչափին (նախկին/ փակված մեկ այլ բարի տարածք), այնուհետև այդ տարածքին համապատասխան որոշել ձևաչափը և սահմանել թիրախային շուկան:














Իրավական դաշտ:


Բար բացելիս ամենաառաջին և կարևոր գործը օրենսդրության ուսումնասիրումն է, որպեսզի խուսափեք տուգանքներից և չդադարեցնեք բարի գործունեությունը անմիջապես բացվելուց հետո: Հանրային սննդի կետ բացելիս պարտադիր պետք է մանրամասն ուսումնասիրել ստորև ներկայացված օրենքները:


  1. Սպառողների իրավունքների պաշտպանության մասին ՀՀ օրենք
  2. Սննդի ապահովման ծառայություններին ներկայացվող պահանջների տեխնիկական կանոնակարգը հաստատելու մասին ՀՀ օրենք
  3. Համայնքի տարածքում առևտրի, հանրային սննդի ժամը 24.00-ից հետո աշխատելու թույլտվություն տալու մասին ՀՀ օրենք
  4. Հանրային սննդի կազմակերպություններին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ:
  5. Երևան քաղաքի տարածքում հանրային սննդի կազմակերպման և իրացման լիցենզիաների տրման կարգը
  6. ՀՀ տարածքում ալկոհոլային խմիչքների մանրածախ վաճառքի և հանրային սննդի կազմակերպման լիցենզիաների տրման կարգի մասին
  7. Հանրային սննդի կազմակերպման կանոններ
  8. Երևան համայնքում տեղական տուրքերի 2019 թվականի դրույքաչափերը սահմանելու մասին օրենքը

Ցանկալի է ձեռքի տակ ունենալ բոլոր առնչվող օրենքները, որպեսզի բարի բացման յուրաքանչյուր փուլում մանրակրկիտ ուսումնասիրել օրենքի պահանջները:


Բարի եկամտի աղբյուրները:


Հիմնական եկամուտը ստացվում է ըմպելիքների վաճառքից և խոհանոցի առկայության դեպքում՝ խոհանոցից: Սակայն կան լրացուցիչ ծառայություններ, որոնք կարող են եկամտի աղբյուր հանդիսանալ: Օրինակ՝ կարող եք այնպես նախագծել հիմնական սրահը, որ հետագայում ցերեկային կամ առավոտյան ժամերին վարձակալության հանձնեք, որպես հանդիպումների սրահ կամ ինտելեկտուալ խաղերի երեկոներ կազմակերպելու նպատակով: Կարող եք գովազդման համար եկամուտներ ստանալ մատակարարներից, նրանց արտադրանքը Ձեր մոտ ցուցադրելու դիմաց /զովացուցիչ ըմպելիքներ, ծխախոտ, ոգելից ըմպելիքներ և այլն/:


Բար բացելու հիմնական քայլերն են.


2020-01-22 17:35:52
Ձեզ կարող է նաև հետաքրքրել
Վարդան Եսայան
Պարկ Ավենյու
Արդեն 7 տարի է Պարկ Ավենյու հյուրանոցը հատուկ հյուրընկալ ոգով ընդունում է զբոսաշրջիկներ աշխարհի տարբեր վայրերից և ներկայացնում Հայաստանի գեղատեսիլ վայրերը: